Mer variation = Nöjdare gäster!

Vår hjärna är så fiffigt konstruerad att den tycker om stimulans. Den gillar helt enkelt att bli överraskad och blir glad av nyheter, utmaningar och variation. Och den blir hungrig av nya synintryck på tallriken!

Om du vill få dina gäster att äta lite bättre och nyttigare, finns med andra ord ett säkert knep: Satsa på att variera mera! Valfriheten ökar matglädje, det gäller även det goda knäckebrödet som är fullproppat av nyttigheter. Erbjud gärna flera sorters bröd och goda röror i din Knäckestation så kommer dina gäster att äta mer och få i sig mer fullkorn och fibrer.

Hjärnan blir hungrig av variation. Och glad. Det kan förklara varför man kan känna sig proppmätt efter middagen, men utan problem kan fortsätta äta när efterrätten kommer in. Fenomenet har ett särskilt vetenskapligt namn: Sensory Specific Satiety. Ett begrepp som enkelt uttryckt innebär att vi kan trötta ut 
vårt begär efter en speciell komponent men stimuleras 

igen när maten har en annan färg, smak, temperatur eller konsistens.

Kontakta din säljare så kan vi berätta mer om hur du skapar variation i din Knäckestation och får en riktigt lockande brödbuffé. 

Säsongens röror, toppings och spreads  

Med riktigt bra pålägg tar du knäckebröd till nya höjder. Vi har skapat toppings och röror för dig som vill erbjuda mackor i världsklass, såväl morgon som kväll. Recepten handlar om goda smaker utan onyttiga onödigheter.

Smaklig måltid!

chevrerora.png

Chèvreröra smaksatt med honung

Ingredienser: (10 pers)
• 300 g chèvre
• 3/4 dl crème fraiche
• 1 msk honung
• 1 tsk timjan
• Salt och peppar

Så här gör du:
Skär bort kanterna från chèvren och smula ner osten i en matberedare. Lägg i crème fraiche, honung och timjan och mixa till en slät kräm. Smaka av med salt och peppar. Serveras med fördel på en skiva Falu Rågrut.

Rodbets-och-kumminspread.png

Rödbets- och kumminspread

Ingredienser: (10 pers)
• 250 g kokta rödbetor
• 1 msk kummin
• 200 g kvarg
• Salt och peppar

Så här gör du:
Dela betorna i mindre bitar och lägg i en matberedare. Rosta kummin i en torr stekpanna. Mortla och lägg i matberedaren. Mixa slät och rör sedan ner kvargen. Smaka av med salt och peppar. Njut på en skiva Husman.

sardinrora.png

Sardinröra

Ingredienser: (10 pers)
• 10 g persilja
• 250 g färskost smaksattmed vitlök
• 50 g sardiner i olja
• Salt och peppar

Så här gör du:
Hacka persiljan. Blanda ihop färsk­osten, sardinerna och persiljan. Smaka av med salt och peppar. Godast på en skiva Sesam & Havsalt.

rostad-majs.png

Rostad majs och chiliröra

Ingredienser: (10 pers)
• 75 g majskorn
• 1 1/2 msk hackad chili
• Olivolja för stekning
• 250 g färskost
• Salt och peppar

Så här gör du:
Värm olja i en stekpanna och rosta majs och chili. Mixa ihop färskosten, majs och chilifräset. Smaka av med salt och peppar. Lägg på en skiva Surdeg Gourmet och njut.

spenat-och-ruccolaspread.png

Spenat och ruccolaspread

Ingredienser: (10 pers)
• 200 g bladspenat
• 100 g ruccola
• 60 g kallpressad rapsolja
• 1 1/2 tsk sherryvinäger
• 2 tsk vatten
• Salt och peppar

Så här gör du:
Lägg alla ingredienserna i en matberedare och mixa ihop. Smaka av med salt och peppar. Bred på en skiva Frukost för bästasmakupplevelse.

Morotsspread.png

Morotsspread

Ingredienser: (10 pers)
• 500 g skalade morötter
• 35 g grovriven ingefära
• 20 g kallpressad rapsolja
• Salt och peppar

Så här gör du:
Dela morötterna i bitar och lägg i en kastrull. Täck med vatten och koka morötterna mjuka. Häll av vattnet. Mixa ihop morötterna med ingefäran och oljan till en slät puré. Smaka av med salt och peppar.

gronkalsspread-med-ingefara.png

Grönkålsspread med ingefära

Ingredienser: (10 pers)
• 200 g grönkål
• 2 msk citronsaft
• 100 g olivolja
• 5 msk vatten
• 50 g grovriven ingefära
• 400 g färskost
• Salt och peppar

Så här gör du:
Mixa grönkålen i en matberedare. Lägg i citronsaft, olja, vatten, ingefära och mixa slät. Rör ner osten och krydda med salt och peppar.

Furikake.png

Furikake

Ingredienser: (10 pers)
• 1 dl vita sesamfrön
• 1 dl svarta sesamfrön
• 20 g torkade alger

Så här gör du:
Blanda ihop sesamfröna.
Hacka algerna i små bitar
och blanda ihop. Häll upp
i ströare.

sumac.png

Sumac

Ingredienser:
Torkade, malda röda bär
från sumacbusken. Ger en
fin syrlig smak som kan
ersätta citron.

zatar.png

Za’atar kryddblandning

Ingredienser: (10 pers)
• 3 msk timjan
• 3 msk sesamfrön
• 3 msk oregano
• 3 msk sumac

Så här gör du:
Mortla timjan. Blanda ihop
kryd­dorna väl och häll upp
i en ströare. Passar bäst påen skiva Krögarens.

soltorkade.png

Topping med solrosfrön

Ingredienser: (10 pers)
• 400 g solroskärnor
• 1 1/2 msk havssalt

Så här gör du:
Rosta solroskärnorna och saltet i en torr stekpanna. Mixa grovt i en mixer. Häll upp i ströare. Strö toppingen över en skiva Eko Krispig Råg.